Som jeg skrev i går, denne uka gjelder det å forberede meg best mulig på søndagens skirenn. Da skrev jeg om treningsuken min, og i dag er det kostholdet som står for tur. Målet mitt er altså å prestere best mulig (gitt min langrennsform og teknikk altså) innenfor de betingelsene som gjelder. Så jeg spurte skidronning Melina – hvordan spiser jeg uken før jeg skal prestere?
Før rennet skal jeg…
– Spis som vanlig! I løpet av uken bør du ha fokus på å refylle glykogenlagrene og gjennomprette væskebalansen etter hver treningsøkt. Dette er viktig for restitusjonsprosessen, og for at du skal bygge overskudd til renndagen. Dette er ikke uken for lavt energiinntak. Å sørge for fulle glykogenlager er ensbetydende med å innta karbohydrater.

Spise som vanlig, da blir det forhåpentligvis no´søtpoteter, kylling, grønnsaker, bønnebrownies og smiil, hehe.
– I dagene før rennet, og spesielt dagen før dagen, må du for all del ikke prøve noe nytt i mat- eller drikkeveien. Hold deg til produkter magen din er godt kjent med så det ikke blir noe krøll. Når du i tillegg er nervøs på konkuransedagen kan kroppen oppføre seg litt annerledes, og det er ikke så lett å kontrollere, så det gjelder å skape kontroll der man kan.
Okei, check, check, check. Jeg spiser som vanlig jeg, med fokus på noe mer karbohydrater.

Rett og slett proteiner, karbs og litt fett til hvert måltid. God, gammeldags tallerkenmodell.

Underveis i det cirka fem mils langs rennet skal jeg…
– Skal du innta sportsernæring underveis i rennet må du har trent på dette på trening. Det aller beste er å trene på å innta næring på økter som er litt tøffe, da kroppen kan reagere annerledes på sportsbarer og drikke når du er sliten kontra på de rolige langturen. Og så trener du faktisk på å praktisk sett få det inn i kroppen, det er ikke bare bare det heller når man puster og jobber på.

Kanskje ta meg en liten snack når jeg står og puster og peser sånn som det heer? Muligens jeg heller i meg no sukkerlake (aka. energidrikk) underveis i løpet altså, skal visst stå endel sånne drikkestasjoner underveis i løypa. Men i utgangspunktet har jeg planer om å gjennomføre uten å innta no`ekstra greier underveis – det får bli mitt hemmelige våpen til neste år 😉
En stor takk til Melina, som var så snill og tok seg tid til å svare meg på mine spørsmål rundt både trening og kosthold. Når jeg går i mål på søndag skal jeg gå over mållinja for oss begge, hehe.
Okai dere.. fire dager til start!
Hei vakre Pia.
Miriam fra Portugal, fullt mulig at du ikke husker meg men jeg vill legge igjen en beskjed da jeg er innom bloggen din bokstavelig talt hver eneste dag.
Du er bare en fantastisk inspirasjon, særdeles ydmyk, og bare et flott og sunt forbilde for all oss unge jenter. Langrenn og ski generelt ble mitt prosjekt og i vinter, så mye har jeg ikke stått på ski i hele mine 30 år. Jeg ville bare ønske deg lykke til, du kommer til å gjøre det fantastisk bra uansett.
Kan vi ikke møtes til lunsj eller middag en dag Maren er i Oslo? Hadde vært utrolig hyggelig.
Varme klemmer,
Miriam
Hei Miriam, så utrolig hyggelig med så fine ord! Klart jeg husker deg 🙂 Jeg setter utrolig stor pris på at du tar deg tid til å legge igjen en kommentar her inne. Tuusen takk for lykkeønskninger, det kommer svært godt med! Gleder meg til søndagen er overstått ja.. hehe. Klart vi kan 🙂 Ta vare på deg selv så lenge, og legg gjeerne igjen en kommentar her inne senere også 🙂 God helg!